fredag den 18. november 2011

Betty - en farmor

I disse dage taler vi om bedstemødre eller retter bedstemor magi. Det er måske nok mest mig som er optaget af emnet, men K er nem at lokke - hans ansigt lyser op og bliver blødt når talen falder på Farmor Betty: "Farmor lærte mig at cykle" og "Farmor lavede alting selv, helt fra bunden"

Betty var en kvinde som holdt sammen på familien, en stærk kvinde som blev stærkere når folk omkring hende faldt og der var brug for at finde de hengemte ressourcer frem. Betty og hendes mand Villy, gik konkurs med et vognmandsfirma - det knækkede næsten Villy. Sorgen over at miste sit livsværk, skammen over ikke at kunne betale penge tilbage som de skyldte, penge til dem som mødte op ved det lille Husmandssted og krævede at få hvad de havde tilgode.

Villy gemte sig væk, trak sig fra verden og Betty stod med ansvaret for at holde skindet på næsen og kreditorerne fra livet. De havde absolut ingen penge, men som K siger, så kunne hun virkelig alting. Hun udnyttede hver en lille plet på grunden der hørte til det lille husmandssted. Hun dyrkede grønsager, udnyttede høsten fra de mange frugt træer og bærbuske og bagerst i haven holdt hun høns og ænder, og hun havde bistader der forsynede familien med dejlig frisk honning. Kun på et meget lille stykke jord var der blomster, både stauder og blandede sommerblomster. Betty mente ikke man kunne ødsle for store arealer af haven væk, på noget som ikke bidrog til husholdningen.

Betty bagte hver dag. Hun bagte både rugbrød og franskbrød, og hun havde sine egne helt bestemte regler: Ingen spiste franskbrød, førend man havde spist en skive rugbrød - alle, både børn og voksne, skulle lægge bunden og grundlaget for en god og sund dag, ved først at gnave sig igennem Bettys hjemmebagte rugbrød. Ingen skulle sidde og spise sig mæt i hendes franskbrød. Jeg synes ikke det lyder som en straf, og sådan husker K det heller ikke. Der var både hjemmelavet syltetøj i flere varianter og honning fra bierne i haven til at putte på brødet.Herudover blev der også serveret æg - hun forstod sig vist på sundhed, hende Betty.

Da K var omkring 4 år, blev hans mor og far skilt. Betty var ikke imponeret over hvordan de unge forældre taklede deres søns behov, og hun foreslog derfor at de afleverede K til hende, indtil der var faldet lidt mere ro over situationen. K boede hos sin farmor og farfar i 3 måneder - det var i denne periode at hun lærte ham at cykle. Der var ikke så meget føleri med Bette, hun spændte ikke en stang bag på cyklen så hun kunne løbe ved siden af sit barnebarn. Nej, Betty mente at livet nu engang giver de knubs som livet giver, så det var bare om at komme op på cyklen og ud over stepperne. Hvis man faldt, ku man rejse sig igen.

K husker disse tre sommer måneder som fuldståndig fantastiske og idyliske. Han gik rundt i hælene på Betty og hjalp hende med at plukke bær, at luge, lufte dyner - alt hvad en travl husmandskone nu fik tiden til at gå med. Han "svømmede" i en stor orange plasbalje(det har vi bileder af) Han kan huske den dejlige trykke fornemmelse af at blive taget op af vandet, puttet i et stort groft frote håndklæde og sidde på skødet og få læst historie. Betty var af den overbevisning, at alle skal bidrage til fællesskabet og til trods for at K var lillemanden, fik også han en fast daglig opgave. Hver morgen blev han sendt ud over marken med ne lille metalspand han skulle op på nabogården og hente mælk - K mindes at spanden var tung på vejen hjem, men han husker også stoltheden over at kunne bidrage og at have en opgave der var hans. 
Når dagen var til enden blev K badet og puttet i seng - at dynerne på Husmandsstedet, var kæmpe store og meget tunge - en lille fyr blev hvor han var lagt, når først dynen blev puttet over.

K´s forældre skiftedes til at komme i weekenden. Det var Betty der lærte sin unge eks svigerdatter at lave mad, og herudover blev man sat i sving når man var overnattende gæst på Husmandstedet. Vi har billeder af en noget yngre udgave af mine svigerforældre, som graver i haven i ført arbejdstøj - det var ikke nogen badeferie. Vi har dog også billeder af hele familien samlet - Betty og Villy havde 4 børn og deraf følgende børnebørn. Så blev der lavet langbord i haven og grillet og hygget.

Betty døde da K var 6 år gammel. Hun blev kun 56 år, slidt op af et arbejdsomt liv. Villy kunne slet ikke klare sig uden Betty. Han bad børnene lade ham være, han havde brug for tid for sig selv og kun 3 måneder efter at Betty var gået bort, fandt børnene Villy død, siddende i den stol der altid havde været Bettys.

At Betty døde så tidligt, var et stort tab for K. Jeg mindes hvordan han meget hurtigt efter at vi havde mødt hinanden, gav udtryk for, at han ville ønske at jeg kunne have mødt hans farmor. Bedstemor magien havde nået at virke, trods det at han kun nåede at have Betty i 6 år. Hun levet videre i K og har på sin måde haft en stor betydning for ham.

MITAKUYE OUASIN .... Alle mine slægtninge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar